На вторичния пазар има малко осемгодишни всъдеходи, които струват 20 000 евро. Въпреки високата си цена обаче, Toyota Land Cruiser 100 трудно се задържа из обявите за продажба и още по-рядко се появява там. Причините за това са съвсем прости. От една страна репутацията на тази жива легенда на колела има достатъчна тежест сред познавачите, които смятат солената сума за капиталовложение със сигурна възвръщаемост. От друга, малцина намират смисъл да се разделят със своя Land Cruiser 100, чийто ресурс позволява да му се радват стотици хиляди километри без каквито и да било повреди.

Имиджа на практически безсмъртен автомобил "стотицата" наследи още от предшественика си с моделен номер 80, произвеждан от 1989 и 1997 г. Този всъдеход си спечели толкова слава по четирите края на света, че когато настъпи моментът да отстъпи мястото си на по-модерен наследник, почитателите на японското чудо почти съжаляваха. В Toyota добре знаеха колко високо се цени надеждността, способността да издържа на почти невъзможни пробези и колосалният резерв на механиката. Затова японските инженери предпочетоха еволюцията вместо революцията и много възли и агрегати от 80 преминаха на служба при 100 без почти никаква промяна. Нещо повече - базовите изпълнения на новака бяха същите неуморни работни добичета като "осемдесетката", но с нова и по-засукана каросерия.

Съвсем другояче стоеше въпросът с луксозните изпълнения на Land Cruiser 100. Toyota се пусна на пазара на престижни джипове още с предишното поколение, което намери немалко американски почитатели под името Lexus LX450. В Европа обаче дебютът предстоеше и японците бяха направили всичко нужно, за да го наложат срещу нелеката конкуренция на Range Rover и Mercedes-Benz G-klasse. За целта някогашното муле се сдоби с независимо предно окачване на торсиони, класически бензинов V8 с обем 4.7 литра и постоянно задвижване на всички колела с вискомуфа. Land Cruiser стана доста по-комфортен и удобен за ежедневна употреба, без при това да жертва много от уникалните си всъдеходни качества.

Макар да не се различават особено на външен вид и да разполагат с практически еднакви

каросерии

вариантите на Land Cruiser 100 са с доста разнообразно оборудване. Може да се попадне както на версия с обикновена винилова тапицерия, така и на специалното издание Anniversary със салон от Lexus. Задната врата на по-простите модификации е двойна и се отваря като гардероб, докато при луксозните изпълнения (VX, Special, Amazon и т.н. според пазара) едната половина се вдига нагоре, а другата пада надолу. Съществува и широка гама от комбинации на седалките - има както седем-, така и десетместни версии. Във всички случаи обаче изработката е на изключително ниво, а безупречното качество на използваните материали се запазва дълги години и хиляди километри.Изборът на каросерия има само една особеност. Макар и изключително рядко, на вторичния пазар попадат автомобили, произведени за арабския свят, където боготворят модела. Тези коли се познават лесно по редовия шестак под предния капак и трябва да се избягват не само заради абсолютно безполезното си парно и евентуалните проблеми с доставянето на резервни части. Защитата им против корозия я няма никаква.

Характерна особеност на Toyota Land Cruiser 100 са доста тънките каросерийни панели. Заради дебелината им от едва 0.6-0.7 мм специалистите по монтаж на качествена аудиоапаратура недолюбват модела, защото им се налага да вършат доста повече работа, за да постигнат желания акустичен резултат.

В Европа Land Cruiser 100 се продава с един бензинов и един дизелов

двигател.

Последният носи обозначението 1HZ и е добре известен още от "осемдесетката". Този редови шестак с ходов обем 4.2 литра и два клапана на цилиндър представлява типичен дизел за всъдеход с ниска степен на форсаж и отлична тяга на ниски обороти. Конструкцията му е изключително надеждна и проверена през годините, а пробег от половин милион километра не му създава абсолютно никакви затруднения. Неговият еволюционен наследник 1HDFTE, с който се оборудват най-голяма част от дизеловите "стотици", разполага с турбокомпресор с междинен охладител и нова цилиндрова глава с по четири клапана на цилиндър. Съвсем различна е също така горивната му помпа с електронно управление. В резултат от това мощността и икономичността му се подобряват значително, а надеждността и ресурсът се запазват. И двата двигателя са не особено претенциозни към качеството на нафтата, а единствените грижи, които изискват, са смяна на маслото на 10 000 км и на ангренажния ремък на 100 000.

Не им отстъпва и бензиновият V8 с фабричен индекс 2UZFE, монтиран до 1998 г. на големите Lexus-и. Отличното качество на изработката, сравнително ниската номинална мощност и огромния запас от здравина му осигуряват дълъг живот и безпроблемна експлоатация. Грижите по него не се отличават от тези, полагани за дизелите.

За качеството на двигателите свидетелства и фактът, че Toyota никога не е използвала хидравлични компенсатори в задвижването на клапаните. Регулировката им рядко се налага преди навъртането на 400-500 000 км, което е значително повече от живота на самите компенсатори.Стандартните модификации на Land Cruiser 100 са оборудвани с класическо за всъдеход силово предаване. Трансмисията предава въртящия момент през

скоростна кутия

с понижаваща предавка и блокаж на междуосевия диференциал, блокируем заден диференциал, а в някои версии и преден такъв. Последните нерядко разполагат и с лебедка, което ги сродява съвсем пряко с 80-ката. Луксозните изпълнения обаче имат независимо предно окачване с нов редуктор, с който през първата година от производството възникват някои проблеми. Toyota моментално реагира на лошата новина и изтегля от пазара колите с потенциален дефект, който е отстранен за сметка на компанията, макар че вина за повредите нерядко носят самите водачи. В доста случаи става дума за включване на двойното предаване в движение или при буксуване. Японците намират решение на проблема, като екипират най-престижните модификации с вискомуфа и постоянно задвижване на четирите колела.

Със скоростните кутии е свързан и още един възможен дефект, с който японците се справят, но този път малко по-бавно. С четиристепенните автоматични трансмисии на турбодизеловите версии са отчетени отделни случаи на повреди, нетипични за модела. През 2003 г. Toyota сменя тези кутии с нови петдиапазонни автомати както за нафтовите, така и за бензиновите варианти. Все пак при покупка на турбодизелов автоматик трябва да се има едно на ум.

Обслужването на трансмисиите, както при всеки всъдеход от такъв калибър, изисква повечко грижи. Шарнирните съединения и шлицовете на задвижващите валове, например, трябва да се шприцоват на всеки 10 000 км, за да служат нормално. На 40 000 трябва да се сменя маслото в основната и раздатъчната кутия, както и мостовете. На всеки 50 хил. пък изискват внимание предните лагери. При спазването на тези елементарни условия Land Cruiser 100 може да съперничи на танк по здравина и ресурс.

Не по-слаби оценки заслужава и

окачването

макар че в конструкцията му все пак има две по-чувствителни места. Долните носачи на луксозните версии с торсиони отпред издържат около 100 000 км, след което се нуждаят от замяна. Доста повече главоболия може да създаде окачването с автоматична регулировка на клиренса. То гарантира отлична управляемост и комфорт, но заради особеностите на българските пътни условия често страда. Трите датчика, които следят за клиренса, представляват най-обикновени реостати. Солта, пясъкът и мръсотията проникват в корпусите им без всякакви затруднения и ги повреждат. Достатъчно е само един от тях да подаде грешна информация и електрониката "напомпва" амортисьорите "до камък". Функционалността на датчиците се възстановява с най-обикновено почистване, но решението на проблема в крайна сметка се състои в смяна, а при цена от 200 евро на парче, кадифената возия и регулируемият просвет излизат солено.

Както може да се предположи, спирачките на автомобил с подобна маса и габарити трябва директно да се отнесат към регулярните консумативи, макар че издържат доста по-дълго от повечето конкуренти в класа. Те, както и разходът на гориво от 18 до 30 л на 100 км обаче, са неминуем момент от финансовата отговорност, с която се примирява потенциалният собственик на всъдеход от тежката категория. За сметка на това при грижливо отношение и своевременно обслужване "стотицата" е в състояние да измине феноменален пробег без каквито и да било повреди. Независимо от безсмъртния имидж на модела, при покупката би било добре да се провери щателно състоянието на шасито. Много собственици се увличат по почти безграничните възможности на Land Cruiser и някак успяват да съсипят дори този танк с варварското си отношение.

 
Справка за модела
Toyota Land Cruiser 100 (J10)
История
Май 1998 Toyota представя наследника на Land Cruiser 80. Новият всъдеход с вътрешнозаводски индекс J10 се оборудва с 4.7-литров бензинов V8 с мощност 235 к.с. и 4.2-литров шестцилиндров турбодизел с директно впръскване с 204 коня.
Април 2002 and Cruiser 100 е подложен на фейслифт. Променена е радиаторната решетка, броните и задните светлини. Увеличен е броят на еърбеговете, а арматурното табло е обновено. Мощността на бензиновия двигател достига 238 к.с.

 
ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване)
12 324 EUR
Скоростна кутия (автоматична)
2 445 EUR
Динамо
300 EUR
Стартер
350 EUR
Водна помпа
205 EUR
Ауспух (комплект)
668 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
158 EUR
Накладки (предни дискови)
94 EUR
Фар (комплект)
200 EUR
Преден калник
325 EUR
Цените са за оригинални
резервни части /без ДДС/ за модел
Toyota Land Cruiser 100 4.2 TD /204 к. с./, произведен 2000 г.

 
ЦЕНИ НА СТАРО НА Toyota Land Cruiser 100 (J10)
Модел
Врати
кВ/к.с.
Нов
2002
2001
2000
1999
1998
Toyota Land Cruiser 100 Special
5
173/235
56 340
29 350
27 050
23 850
21 000
18 650
Toyota Land Cruiser 100 50th Anniversary
5
173/235
66 200
-
31 550
-
-
-
Toyota Land Cruiser 100 Special
5
175/238
56 850
29 300
-
-
-
-
Toyota Land Cruiser 100 Executive
5
175/238
65 900
34 000
-
-
-
-
Toyota Land Cruiser 100
5
150/204
49 720
27 400
24 550
21 800
19 400
17 600
Toyota Land Cruiser 100 Special
5
150/204
57 370
31 450
28 150
24 950
22 200
20 150
Toyota Land Cruiser 100 50th Anniversary
5
150/204
68 760
-
33 400
-
-
-
Toyota Land Cruiser 100
5
150/204
57 800
32 150
-
-
-
-
Toyota Land Cruiser 100 Executive
5
150/204
66 100
36 650
-
-
-
-
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke


 
Toyota Land Cruiser 100 (J10)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
Toyota Land Cruiser 100 (J10)
Работен обем
4 164-4 664 куб. см
Мощност
204-238 к. с.
Максимална скорост
170-175 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.6-11.2 сек.
Nissan Patrol GR II (Y61)
Работен обем
2 826-4 759 куб. см
Мощност
129-245 к. с.
Максимална скорост
145-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
18.9-10.8 сек.
Range Rover (LP)
Работен обем
2 497-4 554 куб. см
Мощност
136-224 к. с.
Максимална скорост
162-200 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
15.8-9.9 сек.
Mercedes-Benz G-Кlasse (W463)
Работен обем
2 298-5 439 куб. см
Мощност
94-354 к. с.
Максимална скорост
125-209 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
28.1-7.3 сек.

Димитър ДИМИТРОВ
AvtoMitak@avto.bg