Съществуват социологически изследвания, според които основната група купувачи на леки автомобили с повишена проходимост през 90-те са мъже на възраст от 30 до 50 години с доходи над средните. Като основен мотив за предпочитанията си те изтъкват усещането за самочувствие и мощ, а практическите преимущества на подобни машини остават далеч назад в списъка причини за покупка. През 70-те гледката на слизащ от джип бизнесмен лесно би могла да се свърже с комизма на мотоциклетист със сако, вратовръзка и лачени обувки. Само двайсетина години по-късно огромните возила с двойно предаване са толкова обичайна част от градския пейзаж, колкото са и малолитражките.
 

Графика 1 Цена на употребяван автомобил NISSAN TERRANO 3.0 V6 в сравнение с усреднената стойност на 9 автомобила от същия клас
Урбанизирането на модата по джиповете води началото си от Съединените щати, където понятието категоризация на превозните средства звучи консервативно и се аналогизира с догмите в закостеняла Европа. Днес увлечението по автомобилите с повишена проходимост все пак придоби конкретни измерения в термина SUV - Sport Utility Vehicle (Спортнo возило с универсално предназначение), който се появи в началото на 90-те само за да систематизира отдавна съществуващи тенденции във вкусовете на публиката. Към този клас бързо се ориетнираха почти всички световни производители. Едни от първите обаче бяха японците, които представиха малки джипове-симбиоза между обикновена градска лимузина и онова, което навремето правеха само Land Rover и Willys. Част от новата вълна стана и Nissan с модела Terrano, който спокойно може да бъде наречен пионер сред SUV-овете.
Японският автомобил въплъщава изцяло идеята, заложена при създаването на спортните возила с универсално предназначение. Той е едновременно градско семейно комби, джип, а в имиджов план - и кросов мотоциклет на четири колела. Паралелно с това, както може да се очаква от подобна смесица, Terrano не притежава в пълна степен характерните черти на нито едно от изброените превозни средства. В края на осемдесетте и началото на деветдесетте возилата от такъв тип са малко. На пазара могат да се открият или традиционни работни джипове с огромни двигатели или обикновени комбита със задвижване на четирите колела. Това прави сравняването на Terrano с автомобили от абсолютно същия клас извънредно трудно. От една страна той не е технически подготвен, за да изпълнява функциите на един истински 4х4, а от друга не се вмества в представата за семеен универсал с двойно предаване, каквито произвежда Subaru.
 

Графика 2 Цена на употребяван автомобил NISSAN TERRANO 3.0 V6 в % от цената на нов в сравнение със средноаритметичните показатели на 9 автомобила от същия клас
Към категорията на Terrano условно могат да се причислят по-слаби или дизелови модификации на известни у нас модели като 4Runner на Toyota, Frontera на Opel и, при добро желание, оборудваните с по-малки мотори варианти на старата генерация Cherokee на легендата Jeep. При все това не бива да се забравя, че те са модели, различаващи се принципно от типичния SUV и способни да се справят с пътни условия, които не са по силите на Nissan-а. Техен пряк съперник е по-скоро големият Patrol на същата фирма.
Въпреки изброените условности, може да се каже, че пазарът на употребявани малки джипове, произведени в началото на това десетилетие, е представен именно от тези модели. Техният темп на загуба от стойността на ново в сравнение с обезценяването на Nissan Terrano и примерните цени са представен в графика 1 и 2 и таблица 2. Първата позволява да добиете представа за сумата, която да си приготвите за мечтаното Terrano и да я прецените на фона на конкурентите, а втората проследява как спадат цените в класа. Таблица 3 подрежда автомобилите по процентен спад на седемгодишни екземпляри.
Макар да не е типичният джип за търсачи на силни усещания из пущинаците, Nissan Terrano е добра алтернатива за колоритно градско возило, с което може да се иде без притеснения и на планина. Функционалният SUV притежава достатъчни за цената качества и не се обезценява по-бързо от конкуренцията. Онези, за които той не притежава нужната доза мачо-излъчване, да събират пари за Hummer.

Димитър Димитров
avtomitak@avto.bg