Практиката на автомобилните производители да подготвят обществеността за новите си модели поне година-две в аванс изигра лоша шега на посетителите на последния автосалон в Женева. Повечето от тях оставаха втрещени в момента, в който попадаха пред щанда на италианската фирма Coggiola. На него бе изложено четириколесно чудовище, чиито размери и външност спокойно можеха да докарат инфаркт на средностатистическия европеец. Грамадата T. Rex моментално се превърна в сензацията на салона, а оттогава насам специализираната преса не е спряла да се занимава с нея.
 

Италианците не са положили никакви усилия да омекотят оптически габаритите на T. Rex
Работата е там, че името Coggiola говори на обикновения автомобилист точно толкова, колкото Кант на виетнамски рибар. За сметка на това, основаната от Серджо Коджола през 1966 г. компания отдавна си е създала безупречно реноме по високите етажи на автомобилния бизнес. Достатъчно е да се спомене, че всеки трети концепткар на Mer­cedes-Benz през последните 10 години е създаден в цеховете на фирмата в предградията на Торино. Немалка част от продукцията й пък са уникални поръчки от най-известните колекционери в света - шейхове, султани и други “сиромаси”.
В Женева обаче италианците решиха да излязат от анонимност, като представят сензационен концепткар със собствената си марка. Опитът, придобит след ръчната изработка на над 200 прототипа през последните години, им е дал достатъчно увереност да се захванат с возило, което са­мо по себе провокира моментна загуба на дар слово у неподготвените - Hummer. Пос­тоянната работа под пара пък им е позволила да развият проекта за рекордните три месеца.
Идеята е била привидно проста - да се създаде суперлуксозен джип на базата на оборудвано шаси от AM Ge­ne­ral. Изпълнението обаче се оказва доста сложно. Ниската грубовата каросерия на амираканския воин не подлежи на доработка и затова е изцяло подменена. Новият “тоалет” с право може да претендира за рекорд по отношение на размерите, а вътрешното пространство нанява аналогии с каравана. Интериорът трябва да се пази далеч от очите на почитатели на Бриджит Бардо, защото тапицерията трябва да е коствала живота на поне 20-ина телета. При височина 2 250 мм и ширина 2.5 м вътрешното пространство създава усещане за разкошна оранжерия. За съжаление огромният централен тунел, приютяващ раз­положения почти в центъра на рамата двигател, не е позволил да се използва цялата площ на пода. Въпреки това, за покриването му са отишли 12 м2 тъмносин килим. Задната част на чудовището е допълнително издигната. Там над нивото на пода и на 1.3 метра над земята са разположени фотьойлите за бъдещите VIP-пътници. Останалите места са както в обикновен Hummer - от двете страни на торпедото. Между двете седалки на първия ред е разположен мултимедиен цен­тър с компютър, спътников телефон и всевъзможни електронни чудесии. Пътниците в T. Rex разполагат още с два телевизора с DVD-плейъри и многофункционален екран, обслужващ навигационната система и камерата, която замества огледалата за задно виждане.
Уолтър Мартин, инжене­рът, отговорен за създаването на самоходния палат, е решил да не експериментира с външността. Дизайнерските решения са на светлинни години от изискания италиански стил и са съсредоточени изцяло около американската грубовата представа за мощ и красота. Решетката на радиатора със седем ребра е заимствана направо от Jeep Cherokee, от­където са и фаровете. Едновременно с това, италианците са запазили и кръглите прожектори на Hummer. В клиновидния профил на всъдехода се долавят елементи от екстериора на Merce­des M-klasse, но като цяло външността на T. Rex трудно може да си намери аналог.
Прототипът на Coggiola тежи близо 3.5 тона и дори огромният турбодизелов V-образен осмак на Hummer с обем 6.5 литра се справя труд­но с грамадата. Максималната скорост е 140 км/ч, но малцината имали шанса да изпробват T. Rex твър­дят, че усещането при натиснат до откат педал на газта е същото, както във Ferrari, но при 250 км/ч. Конструкторите с основание се притесняват за поведението на отрочето си върху пъ­тя предвид плановете за обо­рудването му с 6-7 литрови бензинови агрегати от GM или AMG. За сметка на това “Хамърозавърът” няма никакви проблеми по пресечена местност, което не изненадва особено при клиренс от 400 мм.
Плановете на компанията са да продава T. Rex в Азия, Африка и Русия, където ще има значително по-малко гла­воболия с хомологизирането на чудовището. Освен то­ва, автомобилът няма да се казва Coggiola, а... ще носи името на собственика си. Це­ната на “серийната” машина е половин милион долара, но купувачът може да избира от хиляди варианти за индивидуално дооборудване и брониране на каросерията, което безпроблемно ще я изстреля до $2-3 млн.

Димитър Димитров
avtomitak@avto.bg