Конструкторите на концерна Fuji Heavy Industries изглежда не симпатизират особено на установената автомобилна терминология. В моделната гама на неговото поделение Subaru почти няма возило, което да се вмества изцяло в критериите за принадлежност към един или друг клас. Дебютиралият преди четири години в Детройт Forester само затвърди тези подозрения. Тогава почти не остана комбинация от термини, с която специалистите да не са се опитали да определят същността на новия японски универсал - SUV с обикновена комби каросерия, но не съвсем, компактен всъдеход, ама не точно, и какво ли още не...

Best of both
 

 
Решението на трудносмилаемата дилема “джип или комби”, която тормозеше съня на теоретиците, се съдържа в замисъла на производителя. Задачата, поставена на японските инженери, е била да създадат автомобил, съчетаващ в себе си най-добрите качества на леката кола - комфорт, динамика, икономичност и управляемост - с достойнствата на всъдехода като проходимост, здрава каросерия и безопасност. Идеята е наречена “Best of both”, т.е. “Най-доброто и от двете”. С марката Subaru никога не са произвеждани “чисти” джипове, което автоматично отговаря на въпроса за класа на Forester. За сметка на това марката се захваща с двойното предаване поне десетина години преди някой си Фердинанд Пиех да се развихри в току-що поверената му компания Audi със сакралната дума Quattro на уста.
Forester - в превод лесничей, но също така и горски обитател, е създаден на базата на Impreza. От рали-секирата са заимствани окачването, 4-цилиндровият боксер и трансмисията с вискомуфа. Каросерията обаче няма нищо общо с останалите в моделната гама. Габаритите є поставят “Горския”

между Impreza-комби и Outback,
който от своя страна е универсалът на Legacy. В резултат на упоменатата вече мъгла сред любителите на строгите класификации, Forester е изправян според случая срещу невероятно широка палитра съперници. В повечето американски издания например може да се попадне на сравнителен тест между японеца и... Jeep Cherokee. Други го оценяват в компанията на моноспейси като Mazda MPV и дори Mitsubishi Space Runner.
Почти всички обаче се съгласяват с факта, че Forester е най-общо универсал с повишена проходимост и подчертан утилитарен характер. Ако се изключат няколко разработки на спортни купета, в Subaru никога не са залагали на външния вид, за да продават по-добре колите си. Дългогодишна практика на компанията е дори да използва каросерии на други производители на готово. Достойнствата на автомобилите є винаги са се криели под ламарините. Forester трудно ще ви накара да обърнете глава, когато го мернете по улицата. Вниманието на околните обаче могат да привлекат дребни козметични средства като хромираната решетка пред фаровете и радиатора, странични стъпенки, издути калници и др. Те придават на иначе скучноватия дизайн оригинално

офроудърско излъчване
каквото някога имаше Talbot Matra Rancho.
Интериорът на Forester също следва правилото “простичко, но с вкус”. Първото, което прави впечатление, е броят на всевъзможни жабки и ниши за “разни неща”. Те са буквално навсякъде - от подлакътниците във вратите до пространството под пода на багажника. Човек започва да се пита дали някой от отговорниците по вътрешното оформление няма опит като контрабандист. Ползата от всички тези контейнерчета обаче е несъмнена. Особен възторг у почитателите на риболова ще предизвика тасът, който стои в резервната гума в пода на багажника - изключително удачно решение за съхраняване на пресния улов.
Дизайнът на интериора е сдържан и едновременно с това премислен от всички гледни точки на функционалността. Основните органи за управление са групирани около волана и използването им не изисква отвличане на вниманието. Ергономичните твърди седалки напомнят за близкото родство със спортните представители на семейството. Forester е преди всичко автомобил за свободното време и това предполага повече време зад волана, което обяснява защо не са като плюшените фотьойли в хола ви. Благодарение на високата позиция на водача видимостта е отлична във всички посоки. Формата и пропорциите на купето отвън създават впечатлението, че пространството в него е огромно. Всъщност не е съвсем така като се изключи височината на салона. Мястото отпред е достатъчно, но на задната седалка определено е тясно за трима възрастни. Ако пък са и по-едрички, въздухът със сигурност ще им е недостатъчен. Инженерите явно са се старали да увеличат багажното пространство и са опитали да компренсират недостига на простор с гигантски люк, чиито размери създават илюзията за липсващ покрив. Усилията им не са отишли напразно, въпреки че багажникът (409 л) така или иначе си е останал далече от шампионските постижения за коли с подобни габарити. Когато облегалката на задната седалка се свали, обемът му нараства до 1 580 л и образува равна повърхност.
Forester се оборудва с двулитров опозитен двигател в най-добрите традиции на Subaru. За този агрегат е писано много, макар че всичките му достойнства се изчерпват с едно-единствено обозначение - Т1. Под това понятие автопроизводителите разбират мотор, чийто ресурс се оценява на 1 млн. километра преди основен ремонт. Мощността му варира от 125 за атмосферната модификация до 170 и 250 коня за версииите с един или два турбокомпресора. За да гарантира подобна степен на надеждност обаче, Subaru поставя известни условия. Дори вариантът с най-ниска мощност има ограничител за периода на “разработване”, сиреч първите 2 000 км. Докато ги изминете ще разполагате само с 60% от потенциала му или 70-80 к.с. След това можете да опитате да подобрите рекорда, който Forester постави още през 1996 г. на пистата в Инданаполис. Тогава сериен автомобил измина 4231.968 км за 24 часа със средна скорост 180.082 км/ч
В България няма подходящо трасе за подобни предизвикателства, но ако ви се ще да проверите всъдеходните качества на “Горския” дори няма да се налага да излизате извън града. Четирите колела на Forester са с постоянно задвижване през вискомуфа, която играе ролята на междинен диференциал и разпределя въртящия момент в съотношение 50/50 за предния и задния мост. Скоростната кутия разполага и с демултипликатор с предавателно число 1.45, който съвсем не е излишен при по-тежки пътни условия. Автомобилът изненадва с много добра проходимост предвид “несериозното” по стандартите на истинските всъдеходи оборудване и определено е класа над сочените за негови конкуренти паркетни джипове. При все това обаче си остава кола за “цивилни” нужди, което обяснява вниманието на конструкторите към ходовите му качества по нормални пътища. Независимото окачването всички колела е по-скоро твърдо и осигурява отлична стабилност в завой при висока скорост. Двойното предаване си заслужава най-малко заради усещането за движение по релси. Двигателят притежава наистина впечатляващ потенциал и, най-важното, почти не се чува, което е необичайно за боксер. Инженерите на фирмата определено са свършили работата си по обезшумяването на купето добре.
Forester сформира до голяма степен свой собствен клас, в който подходът към многофункционалността се различава от всеки друг на пазара. Моделът несъмнено притежава качества и универсалност, които компенсират дребните недостатъци и усложнена поддръжка. Цената от 57 825 лева обаче едва ли ще привлече много от любителите на подобни автомобили в страни като България, където вкусовете трудно търпят промяна, пък и лидерите са отдавна известни.

Димитър Димитров
avtomitak@avto.bg