От началото на ХХ век изобретателите се опитват да конструират моторно средство, което да се движи навсякъде, да превозва, както хора така и товари. До средата на столетието, за движение в труднопроходими местности се използва само конен впряг. С развитието на техниката все повече назрява необходимостта от моторно превозно средство, което да се движи през пресечени местности. Така се ражда идеята за “джиповете” - усъвършенствано подобие на конен впряг, движещо се с моторна тяга. Точно първите коли с висока проходимост помагат до голяма степен на Съюзниците да спечелят Втората световна война.
 

Откритото купе, при нужда се покрива с обикновен брезент
Ерата на военните “джипове” започва с модел на фирма Willys. През 1940 година ръководството на американската армия поставя задача на автомобилните производители да конструират всъдеход, предназначен за военни цели. Срокът за изпълнение е изключително кра­тък - само 49 дни. С разработката на новия военен автомобил се заема компанията American Bantam Car. Проектът е завършен в срок. Прототипът е с четирицилиндров двигател и перманентно задвижване на четирите колела. За серийното производство на автомобила се съревновават фирмите Willys Overland и Ford. Два месеца по-късно двете компании показват своите разработки, които са на базата на прототипа на Ban­tam. Версията на Ford се нарича GP, а на Willys - Quad. Фордовото изпълнение е с двигател от трактор, а модела на другия претендент е оборудван с мотор Whippet Go-Dewil. Вариантът на компанията Willys е избран заради по-добрите си експлоатационни качества. Военните сключват договори и с двете фирми (Ford и Willys) за серийно производство на отличената от тях кола. Утвърденият модел получава името Jeep MB.
Произходът на думата “джип” и до днес си остава загадка. Някои смятат, че произлиза от фордовото обозначение GP (джи-пи), като за благозвучие е прието “джип”.
Товароподемността на първия военен Jeep е 250 килограма. Върху шасито се монтира каросерия от фургонен тип. Благодарение на големия клиренс, армейската кола няма проблеми при движение по бойните полета. Плоските панели на купето се разглобяват бързо и лесно, дори по време на сражение. Откритото купе, при нужда се покрива с обикновен брезент. Вратите липсват. От страничните панели са изрязани неправилни отвори, които са преградени с подобие на военен колан. За да бъде личното оръжие на водача винаги “под ръка”, над арматурното табло се монтира специална стойка за традиционната американската винтовка. За много кратко време Jeep се превръща в бързоходна, бойна машина, преминаваща без проблеми през сняг, кал, пустинни местности и джунгли. Максималната скорост е 80 км/ч. Салонът (ако може да се нарече така) е без никакви излишни удобства. Jeep е двуместен, като в задната част могат да се возят хора (за кратко) и товар. Там е монтирана и специалната военна апаратура. Лебедка все още липсва, но колата е снабдена с дебело въже за теглене, лопата и брадва. Тези аксесоари влизат в задължителното оборудване на армейския Jeep. Мотото на създателите на първия военен автомобил с висока проходимост е: “От където премине американски войник, от там минава и Jeep”.
След края на Войната “малкият гигант” се завръща у дома като победител. Компанията Willys започва производство на гражданска версия наречена CJ2A. Тя е същата, но без военното оборудване. Базовата цена на модела е 1 090 $. За много кратко време, “боецът” показва, че може да е победител и в мирно време. Автомобилът с висока проходимост се приема с възторг от американските фермери, лесничеи, от всички хора на тежкия труд, на които автомобилът служи не само за развлечения. Репутацията на Willys идва и от проверката на всъдехода във военни условия, където той е доказал, че е “верен боен другар”.
През 1949 година компанията Willys започва да произвежда модернизирана версия, с моделен номер 463. Автомобилът се превръща в явление на пазара за коли 4Х4. По-късно се появяват и конкурентите Cherokee и Toyota-4 Runner. От другата страна на Атлантика, англичаните монтират на шасито на военния Jeep купе от лек автомобил Rover. Така се ражда и първият Land Rover.
Фирмата Willys поставя началото на цяла генерация, която се развива с изключително бързи темпове и предизвиква огромен интерес сред световната автомобилна общественост. За 50-те години съществуване, от началото на Втората световна война до днес, автомобилите с висока проходимост добиват изключителна популярност в нормалния живот. Статистиката сочи, че само в САЩ, в момента има 65 млн. такива коли. Интересен е фактът, че 30 % от водачите на всъдеходи са жени. Може би точно това доказва невероятната привлекателност, която излъчват “грубите големи автомобили”, разговорно наричани с общото понятие “ДЖИПОВЕ”.

Радослав Славчев
rslavtchev@avto.bg