Свободолюбивите при­вър­женици на автомобили с висока проходимост си мечтаят да притежават надежден всъдеход, за който ограниченията на път­ната мрежа нямат никакво значение. Днес ще стане дума за един “борец за свобода”, продаващ се в Европа и Америка под две различни имена. Всъщност, и двете му прилягат. Зад Oкеана новото творение на Daimler-Chrysler е познато като Liberty (англ. - свобода). На Стария континент въпросният всъдеход се продава като Cherokee (име на северноамериканско индианско племе). Както и да са обозначени модификациите става дума за превърналата се в нарицателно марка Jeep. Това е третото поколение, носещо името на индианското племе. За първи път през 1974 година така е именуван модела Wagoneer. Десет години по-късно се появява и второто поколение Cherokee. Днес вече сме свидетели на на неговия наследник - всъдеход, за който може смело да се твърди че защитава легендарното си име. Автомобилът с висока проходимост се продава и у нас, а за тема на материала ни се спряхме на версията Sport 2.4L. Това е и най-евтината модификация с мощност 147 к.с., което не налага плащането на акциз.

Екстериор
Най-впечатляващото по отношение на външния вид е, че всъдеходът изглежда изключително компактно. Това се дължи най-вече на заоблените му форми и нарасналите габарити във височина. Освен това при третото поколение на Cherokee отново се появяват кръглите фарове, силно напомнящи за отминали времена. Радиаторната решетка, която представлява седем вертикални прореза също е фирмена традиция. Между другото, корпорацията Daimler-Chrysler, която наследи правата върху марката Jeep, все още води съдебна битка с General Motors относно легитимността на решетката със седем прореза, която се монтира на Hummer. Въпреки всички тези фирмени отличия, новото Cherokee има по сокоро миловиден, отколкото агресивен облик. Развитието (спрямо предшественика) на пластмасовите брони и лайсни, опасващи автомобила, e добро решение от гледна точка на завършен вид, но джипът губи малко по отношение на геометрична проходимост - няколко градуса отпред и десетина отзад. За сметка на това пък клиренсът отпред е увеличен с 50 мм. Благодарение на това “Борецът за свобода” изглежда като истински всъдеход, за който няма непреодолими препятствия.

Интериор
 

Арматурата на новото Cherokee е впечатляваща
Салонът е впечатляващ. На пръв поглед се набиват разположените навсякъде хромирани емблеми “Jeep”. Що се отнася до качеството на изработка на отделните детайли, трябва да се признае, че изработката е на изключително високо ниво. Пластмасовите елементи са меки и при сътресение не издават никакъв шум, коженият волан е много ергономичен, а седалките са удобни въпреки неголемите си размери. Предните кресла са с добре “развита” странична поддръжка, като единствения им недостатък е малкият ход при регулиране напред-назад. За сметка на това мястото за краката на водача и пасажера до него е достатъчно, което обаче не може да се твърди за пътниците, седящи отзад. Хубавото е, че въпреки неголемите си размери салонът е просторен, което се дължи най-вече на голямото пространство над главите на пътниците. Една особеност, свързана с отварянето на задната врата прави изключително добро впечатление. При отварянето и стъклото автоматично се вдига нагоре. За спортната осанка на всъдехода се грижат белите циферблати и алуминиевите детайли, разположени най-вече в средната конзола на арматурното табло. Като цяло салонът е функционален, задната седалка е делима в съотношение 35/60, а багажният обем може да варира от 821 до 1 954 литра.

Двигател
 

 
В България новия Jeep Cherokee се предлага с голяма гама от бензинови и дизелови агрегати. За съжаление много от тях са “акцизни”, т.е. с мощност над 162.5 к.с. Именно поради тази причина се спряхме на бензиновата алтернатива с работен обем 2.4 литра и мощност 147 к.с. Този мотор е оборудван с по четири клапана на цилиндър и предлага прилична динамика, като същевременно е икономичен. На тази модификация се монтира двойно предаване и механична петстепенна скоростна кутия. Режимите на предаването на въртящия момент се превключват лесно. При движение по асфалтов път се използва режим 2WD, т.е. действат само задните две колела. При сняг или пресечена местност се включва режимът 4WD Part-time, а при особено тежки за преодоляване участъци е необходимо задействането на понижаващата предавка 4WD Low. С това се изчерпват възможностите на трансмисията Comand-Trac. При по-мощните версии се монтира автоматичната скоростна кутия Select-trac, която позволява използването на междуосевия диференциал и при по-висока скорост.
Носещата каросерия е гордостта на американците. Новият Jeep Cherokee се характеризира с изключителна устойчивост на усукване, превъзхождаща неколкократно тази на алтернативите. Според специалисти това е най-здравият автомобил за 60-годишната история на компанията Jeep.

Цена
Като се има предвид най-вече марката, надеждността и изключителното качество на изработка, може да се твърди, че цената е много атрактивна. Като недостатък ще отбележим бедното базово оборудване, но все пак борбата за свобода изисква жертви.

Радослав Славчев
rslavtchev@avto.bg