С новият проект ръководството на АвтоВАЗ се надява да обедини в едно комфорта на най-добрата Лада - 2110 и проходимостта, която притежава модела Лада НИВА. Новият хибрид е наречен Тарзан II. Високият клиренс, 15-цоловите колела (205/70R15), облицовката на радиатора, специалните ролбари, както някои от чертите в дизайна, напомнят на популярния джип Grand Cherokee.

 
При конструирането на руския Тарзан се използват различни възли и агрегати от ВАЗ-2111 и ВАЗ-21213. Това снижава разходите, както за разработката, така и за производството на автомобила и естествено се отразява положително на крайната цена.
Купето е монтирано към шасито с десет гумено-метални елемента. По този начин, значително се намаляват вибрациите и шума, които са характерни за модела НИВА.
Двигателят на Тарзан II е от ВАЗ-2130. Работният му обем е 1 800 см3, а максималната мощност е 80 к.с. при 5 400 об/мин. Агрегатът се захранва от двукамерен карбуратор. Скоростната кутия е механична, петстепенна, като перманентното предаване не се изключва. Пълното тегло на Тарзан е 1 810 кг. Автомобилът е оборудван с дискови спирачки и на четирите колела. Окачването е независимо отпред и отзад. Динамичните характеристики са много добри за кола от този клас. Максималната скорост е 160 км/ч Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 19 секунди. Разходът на гориво е между 9.5 и 11 литра на 100 км.
Цената на Тарзан все още не е определена. Производителите му се надяват тя да е по-ниска от тази на западноевропейските, американските и японски конкуренти.
В крайна сметка Тарзан съчетава в себе си комфорт, модерна форма и добра проходимост, като по този начин доближава АвтоВАЗ до големите автомобилни производители.

Екип на Автопазар